Wat is melkzuur? Wel of niet van koemelk?
Dacht jij dat ook, dat melkzuur iets is dat van koemelk komt? Dat dacht ik altijd wel. Producten waar ‘melkzuur’ op stond, liet ik staan in de schappen. Totdat iemand mij vertelde dat melkzuur in producten vrijwel altijd plantaardige melkzuur is. Dat is fijn om te weten, en daarom deel ik dit blogbericht met je met 4 weetjes over wat melkzuur is.
1) Melkzuur is dus (meestal) niet van melk, maar wat is het dan wel?
Dit is dus best verwarrend, maar wel fijn om te weten: melkzuur kán worden gehaald uit koemelk, maar in de meeste producten zit plantaardige toegevoegde melkzuur. Vrijwel alle voedingsfabrikanten die melkzuur in hun producten toevoegen, gebruiken dus de plantaardige variant van melkzuur in hun producten. Er zit in dit melkzuur geen sporen van melk! Daarom kun je 99 van de 100 producten, waarop staat dat er melkzuur in zit, gewoon eten met een lactose intolerantie!
2) Het is plantaardig door fermentatie. Door wat…?
In de voedingsindustrie wordt melkzuur geproduceerd door middel van onder andere ‘bacteriële fermentatie’. Hier worden vaak de plantaardige grondstoffen aardappelen óf melasse óf maiszetmeel voor gebruikt. Fermentatie betekent dat bacteriën, schimmels of gisten bepaalde stoffen in een product omzetten of afbreken. Hierdoor ontstaat er een zuur. Neem nou melasse. Melasse is afkomstig van suiker en door het te fermenteren met bacteriën worden de suikers van de melasse door bacteriën omgezet in melkzuur. En dan is het klaar voor gebruik als plantaardig melkzuur, dat een fabrikant kan toevoegen aan een levensmiddel.
3) Dit is wat melkzuur in producten doet…!
Waarom wordt melkzuur eigenlijk toegevoegd aan producten? De belangrijkste reden is dat melkzuur voorkomt dat een product gaat gisten. Het maakt een product langer houdbaar. Ook kan melkzuur zijn toegevoegd als hulpmiddel om de kleur van het product te behouden of om een product een bepaald ‘zuurtje’ te geven in de smaak. Dus best wel veel redenen waarom melkzuur aan een product wordt toegevoegd.
4) Melkzuur heeft een nummer!
Ben je echt een ‘etiketten-lezer’ (zoals ik), dan is het misschien leuk en handig om te weten dat melkzuur het E-nummer E270 heeft. Zodra je E270 op het etiket van een product ziet staan, dan weet je dat het melkzuur is. Test het product altijd bij jezelf, maar een geruststellende gedachte is, is dat E270 vrijwel altijd een plantaardig melkzuur is en niet afkomstig is van koemelk!
Heb jij nog tips na het lezen van dit artikel? Deel het hieronder met ons. En vergeet niet,
Kleine waarschuwing: Blij Lactosevrij en supermarkten/winkels/producenten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie op de etiketten van producten en eventuele gevolgen bij consumptie van hun producten. Check altijd de verpakking en test het product altijd bij jezelf!
Bedankt voor de inspiratie, Voedingscentrum!