Heb jij de aangeboren, primaire of secundaire lactose intolerantie?

Sinds de zomer van 2016 weet ik dat ik een lactose intolerantie heb. Na jaren van buikpijn-ellende ben ik erachter gekomen door het zelf te testen. Ik besloot namelijk in de zomer van 2016 een tijdje geen melk of melkbestanddelen te nuttigen om te testen wat er dan zou gebeuren. En wat bleek? Na 2 dagen wist ik meteen al dat ik een lactose intolerantie heb, want mijn buik en darmen waren helemaal rustig. Sindsdien ben ik er veel over gaan lezen en wat ik toen niet wist – maar nu wel – is dat er 3 soorten lactose intolerantie zijn. Ik weet dat ik de primaire lactose intolerantie heb. Maar welke van de 3 soorten lactose intolerantie heb jij, denk je?

 

1) Aangeboren lactose intolerantie

De aangeboren lactose intolerantie is een erfelijke aandoening en komt niet heel veel voor. De kans is dus klein dat jij deze vorm van lactose intolerantie hebt, maar het kán dus wel. Het kenmerk van de aangeboren lactose intolerantie is dat je als baby vanaf je geboorte weinig tot geen lactase aanmaakte om de melk te verteren. Krijg je dan als baby moedermelk te drinken of de fles met koemelk, dan krijg je hevige diarree en buikkrampen. Heb je als baby een aangeboren lactose intolerantie, houd er dan rekening mee dat je meestal je hele leven lactose intolerant blijft. Oh ja, even een medische term tussendoor, de aangeboren lactose intolerantie wordt ook wel congenitale lactose intolerantie genoemd.

 

2) Primaire lactose intolerantie

Dit heb ik, de primaire lactose intolerantie. En met mij hebben 1 op de 7 Noord-Europeanen dit ook. Het komt dus héél veel voor. Zoals ik in mijn blog ‘hoeveel mensen hebben een lactose intolerantie’ al schreef, heeft wereldwijd 60-90% van de volwassenen een lactose intolerantie. In Nederland heeft ongeveer 15-20% van de mensen een lactose intolerantie, maar in Azië 90%! Een groot gedeelte hiervan heeft de primaire lactose intolerantie. Maar wat betekent het? Het is heel simpel. Je lichaam maakt ongeveer vanaf je 3e levensjaar minder lactase aan. Dit doet je lichaam uit zichzelf. Als je lichaam nog maar heel weinig lactase aanmaakt (50% of minder) dan kunnen er klachten op gaan treden die jij voelt: buikpijn, diarree, opgezette buik, winderigheid en misselijkheid. Eigenlijk zou je vanaf je 3e levensjaar moeten stoppen met het nuttigen van melk. Maar dat doen we niet, omdat melk zó is ingeburgerd in Noord-Europa. Dus tja, blijf je melk eten en drinken, terwijl je lichaam het steeds minder goed kan verteren, dan loop je grotere kans dat je last krijgt van primaire lactose intolerantie. Vaak is het dan voor de rest van je leven.

 

3) Secundaire lactose intolerantie

De secundaire lactose intolerantie kan ontstaan door een operatie, ziekte of medicijnen. Het is een soort die meestal op latere leeftijd voorkomt, maar kan soms ook op jongere leeftijd voorkomen. Het ontstaat doordat tijdens een operatie, ziekte of door een bepaald medicijn je darmwand beschadigt. Dit hoeft niet permanent te zijn! Het kan zijn dat na verloop van tijd je darmwand zich weer herstelt en je melk weer goed kunt verdragen. Maar soms pakt het ook uit dat je darmwand blijvend beschadigd is en dan heb je voor de rest van je leven een lactose intolerantie. In mijn blog ‘Waarom kun je een lactose intolerantie op latere leeftijd krijgen’ vind je meer interessante informatie hierover.

 

Dit boek helpt je een heel eind op weg. Een aanrader!

Heb je net ontdekt dat je een lactose intolerantie hebt, of weet je het al een tijdje, maar zoek je handvatten om ermee te leven? Dan is het boek Zuivelvrij Dieet Basisboek een heel fijn boek voor je. Het is geschreven door deskundige diëtisten die verbonden zijn aan Allergieplatform.nl. In dit boek vind je:

  • tips en uitleg wat lactose intolerantie is en hoe je er goed mee kunt leven
  • handige tips voor hoe je om moet gaan met je lactose intolerantie als je onderweg bent of op vakantie bent
  • lactosevrije menu’s, recepten met boodschappenlijstjes voor een aantal weken
  • verhalen van mensen die ook een lactose intolerantie hebben en hoe zij ermee om gaan
  • een overzicht met handige adressen waar je terecht kunt met je lactose intolerantie.

Zuivelvrij dieet basisboek koemelkallergie lactose intolerantie

 

 

0 0 stemmen
Artikel waardering
4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Corinna
Corinna
6 jaren geleden

Ik heb secundaire lactose tolerantie dit heb ik gekregen na een voedselvergiftiging

Tamara
Tamara
6 jaren geleden

Zowel ikzelf als al bevestigd 1/2 kindjes (19maanden en 2maanden <van het tweemaandertje ook al heel sterke vermoedens) aangeboren lactose intolerantie …

Mijn oma en aan haar kant nog tantes hebben het ook (al dan niet aangeboren)